img

A PVC a német Friedrich Heinrich August Klatte korszakalkotó találmánya (1913), ipari gyártása 1920-ban indult az USA-ban, majd padlóburkoló anyagként a 2. világháború utáni időszakban vált tömegessé.

A vinyl előnye a linóleummal szemben, hogy néhány nap alatt készül belőle akkora mennyiség, mint a linóleumból három hét alatt. A PVC előállítása tehát olcsóbb és gyorsabb, csakhogy a lágyító adalékok miatt bizonyos környezeti tényezők hatására idővel zsugorodhat.

A piacon jelenleg található, modulrendszerű, természetes anyagokat utánzó burkolólapok (angol nevén luxury vinyl tile, LVT) anyaga ugyancsak PVC, de ezek a tekercses termékeknél merevebbek, felszínük keményebb, felépítésük más, ezért tulajdonságaik is eltérnek a hagyományos PVC burkolatétól.

A magas PVC tartalmú, kevesebb adalékkal dúsított anyag, valamint a gyári felületkezelés rendkívül ellenállóvá teszi az LVT felületét. A prémium (közületi) minőségű, 2,5 mm vastagságú LVT burkolatok kopásállósága 33-as vagy 34-es, de lakossági, otthoni használatra elegendő a 31-es vagy 32-es kopásállóságú vinyl padló.

A hátlapból, a tónust meghatározó színháttérből, a mintából és a koptatófelületből álló réteges szerkezet olyan poliuretánbevonatot kap, amely a padló tisztítását is könnyebbé teszi. A burkolat mintája – mivel a koptatóréteg alatt van – sokéves használat után sem kopik el.

Számtalan, a lakás stílusához illeszthető mintázat közül választhatunk. Alapmotívumok a fahatású, a kőutánzatú és az absztrakt minták, amelyek változatos színekben érhetők el. A jobb gyártók ügyelnek a minták ritkább és szabálytalan ismétlődésére, így például egy fa- vagy kőhatású burkolatnál a természetes hatás könnyen elérhető.

A vinyl padló kíméli az ízületeket, hiszen nem egy rideg burkolaton járunk. Padlófűtéshez és vizes helyiségekbe egyaránt jó választás a vinyl padlóburkolat. Az LVT ugyancsak előnyös tulajdonsága, hogy a hidegburkolatokhoz képest jobb a lépéshang csillapítása, továbbá nem recseg-ropog, mint a parketta, illetve a nedvességet is jobban bírja.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint európai gyártók termékét válasszuk, ennek a környezetvédelmi besorolása ugyanis garantáltan megfelelő.

A helyiség adottságait figyelembe véve lehet az LVT vagy más néven luxus vinyl burkolatot váltakozó méretben és formában – akár ívesen is – fektetni, amivel optikailag korrigálhatjuk, tágíthatjuk vagy nyújthatjuk a tér látványát.

Nem csupán a padlót, hanem a falakat, szekrényeket is burkolhatjuk ily módon. A változatos mintázatnak köszönhetően a lakás bármelyik helyiségébe tökéletesen alkalmazható. Ugyanarról az anyagról lévén szó, szükségtelen a burkolatváltó szegély használata is, akár kő- vagy fahatású vinylt választunk.

A mintákkal jól el tudjuk választani a különböző funkciójú helyiségeket. Egyes gyártók egyedi motívumokat, bordűröket, logót is kínálnak igény szerint. Mint bármely más burkolóanyagnál, a vinylnél is fontos a megfelelő rétegrend és a burkolási szabályok betartása.

Az aljzat legyen száraz, kiegyenlített és sima, mivel a 2,5 mm vastagságú anyagon átüt minden egyenetlenség. Az viszont már a helyiség funkciójától függ, hogy a rögzítéshez milyen ragasztó szükséges. Vizeshelyiségekbe a kétkomponensű poliuretánragasztó, míg falra vagy függőleges felületre kontaktragasztó megfelelő. Általánosságban vizes bázisú diszperziós ragasztót ajánlott használni.

Meglévő kerámia- vagy kőburkolatnál a megfelelő előkészítés és kiegyenlítés után az LVT lapok lerakhatók. Ha valamelyik LVT lap megsérül, felszedhető és kicserélhető, a korrekció tehát egyszerűbb és olcsóbb, mint a kő- vagy faburkolatoknál.

A PVC egy rendkívül kemény anyag, ezért ha ezen a kemény felületen egy másik, hasonlóan kemény tárgyat mozgatunk, a padló könnyen karcolódhat. A gyártók ezért azt ajánlják, hogy bútoraink lábát ennek megfelelően védőkupakkal vagy alátéttel kell ellátni.

Éles, nehéz tárgyakat csak körültekintően mozgassunk a felületen! A háztartásban előforduló balesetek, a kiömlő forró víz, az eltörő pohár, de még a lakásban tartott kisállatok sem tesznek kárt az LVT-burkolatban, ahogy az UV-sugárzás sincs rá káros hatással.

A hosszú élettartam szempontjából fontos, hogy a burkolatot alulról ne érje nedvesség, különben a páranyomás miatt felpúposodik. Tisztításához használható poliuretánfelületre gyártott ápolószer. Ennek hiányában semleges kémhatású vagy csak enyhén lúgos tisztítószer is alkalmas. A vegyszeres felmosást kövesse egy tiszta vizes felmosás, különben száradás után a tisztítószer-maradványokon könnyen megtapadnak a szennyeződések.

A vinyl burkolat felületét fényesebbé vagy mattabbá varázsolhatjuk egy utólagos poliuretán bevonattal, amely megkönnyíti a takarítást vagy sok év használat után felfrissíti a burkolat látványát. Ezt a műveletet bízzuk szakemberre, mert a bevonatot egyenletesen kell felhordani.

Kültérre, teraszok burkolására semmiképpen ne válasszunk vinylt, mert az extrém hőingadozást, a csapadékot és a közvetlen napsugárzást nem tűri.

English