img

A szalagparketta mindennapos használata

Az önzáródó szalagparketta azonnal használható ,a csaphornyos szalagparketták erős terhelésével -mivel azokat összeragasztják- egy fél napot legalább várni illik. A szalagparketta egy fokkal jobban tûri a vizet, mint a laminált padló, de ez nem jelenti azt, hogy fel lehetne mosni. A tisztításhoz nagyon kicsavart, ún. ködnedves rongyot használjunk, ami 1 percen felül felszárad. Javaslom a parkettaboltok, vagy általunk is kínált viaszos kezelőanyagok használatát, amivel vékony védőréteget tudunk kialakítani, apróbb karcolásokat el tudnak tüntetni és tisztítanak is egyben. A szalagparketta érzékenyebb az ütésekre, mint a laminált padló, így a bútorok lába alá mindenképpen ragasszunk filcet, görgõsszék kerekétõl,. tûsarkú cipõktõl védjük, vagy rakjunk alá átlátszó mûanyagfóliát.Kopásállóságuk nagyjából megegyezik a laminált parkettáéval.
A parketta, bár UV védelemmel bír, idõvel a naptól minimálisan sötétedni vagy világosodni fog, úgymond összeérik. Ez fafajonként eltérhet, ezügyben érdemes előre tájékozódni. Érdemes odafigyelni a helyiség páratartalmára is (40-60%).

Szalagparketta lerakás “szabályok”

A szalagparkettát általában a beeső fény irányával párhuzamosan és a szoba hosszirányában szokták lerakni. De ez a szabály inkább csak iránymutatás, hiszen ez egy esztétikai kérdés, a megrendelő dönt róla. Abban az irányba „nyújtja” a teret, amely irányba fektetve lett.

A padlófűtés a szalagparketta

A két dolog nagyszerűen összefér, csak vegyük figyelembe az alábbiakat:

 • nem lehet bükk és juhar szalagparkettát használni
 • speciális alátétfólia kell, nem hagyományos polifoam
 • a szalagparketta lerakás előtt kell egy próbafűtést végezni, majd lerakás után fokozatosan kell növelni a hőfokot
 • CSAK panloc rendszerű (azaz „klikkes” vagy „pattintós) szalagparketta használható
 • Az előremenő víz hőfoka ne legyen nagyobb, mint 27  fok.

Az aljzatkiegyenlítésről

A szalagparkettákat rendszerint úsztatva rakjuk le, ez azt jelenti, hogy nem ragasztjuk az aljzathoz, hanem egy párazáró fóliára és egy polifoamra (kivéve ha padlófűtés van lásd lentebb) rárakjuk.
Ennek több előnye is van:

 • olcsó, mert nem kell ragasztani
 • könnyen javítható később, mert vissza lehet szedni a parkettát.

Megvan viszont az a hátránya az úsztatott technológiának, hogy mozoghat a parketta, ha nem megfelelően sík az aljzat. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor lehet,hogy önterülő aljzatkiegyenlítőt használnunk. Nem belemerülve a részletekbe kiemelek egy pár fontos pontot:

 • úsztatott szalagparketta rakás esetén nem kell tökéletes eredményre törekednünk, de ettől még kerüljük el az olcsó termékeket.
 • Fontos az aljzatnak megfelelő alapozó és kiegyenlítő használata. Sokszor előfordul, hogy  nem egyszerű betonra,  hanem hidegburkolatra, fára, osb-lapra, felszedett padlószőnyeg után annak ragasztó maradványaira kell az önterülőt önteni, ezek speciális anyagokat igényelnek, amelyek rendszerint drágábbak is.
 • Az átlagos kiegyenlítők 2-5 mm „tudnak”, azaz egy zsák rendszerint 3-4 m2 elegendő.(1 nem speciális rendeltetésű anyag ára minőségtől függően 2200-4000 Ft/zsák)

Ettől felfelé el lehet térni az aljzat igényeinek megfelelően.

 • ha az aljzat dől, de sík, akkor nem feltétlenül kell kiegyenlítenünk.
 • A padlófűtés is különleges odafigyelést igényel.
 • Nagyon lényeges pontról-pontra betartani a műszaki leírásban foglaltakat!

Árakat az árak menüben olvashat.

Az építés/felújítás során munkák sorrendje/ a parkettázás ideje?

Érdemes a parkettázást a legutolsónak hagyni, de legalábbis minél későbbre, elkerülendő, hogy valami kár érje a már lerakott szalagparkettánkat. A beltéri ajtók berakása és a legutolsó, javító festés, amiket hasznos lehet a parketta fektetése utánra hagyni, mert így az ajtók rákerülnek a szalagparkettára, ami esztétikusabb, mint utólag kivágni őket és le is szorítják az úsztatottan rakot szalagparkettát , vagy laminált padlót.

Milyen feltételek szükségesek a szalagparketta fektetéséhez?

AZ ALJZAT  A LEGFONTOSABB: az aljzatnak síknak kell lennie, ami max. 2mm-es eltérést engedélyez 2 méteren(ez bárki ellenõrizni tudja egy 2-3 m hosszú egyenes pl.:léccel). Az aljzat (Max: 2,5 CM%) és a levegõ páratartalma (40-60%)is lényeges tényezõ. Friss betonra, vagy aljzatkiegyenlítõre nem lehet parkettát fektetni. A páratartalom elsõdleges mérésére tökéletes, ha az aljzatra több helyrekb 1 m2-es fólia, vagy újságdarabokat ragasztunk, majd másnap megvizsgáljuk: ha párás a fólia és elszínezõdött a párától a beton, akkor nem lehet parkettázni, ha nem és elég régi a beton akkor úsztatva már lehetséges lerakni a parkettát. Minden felületre lehet fektetni elméletben, ha az elég kemény és pormentes (pl:PVC, szõnyeg, OSB) más kérdés, hogy érdemes-e, egészséges-e. Mindezekhez eldöntéséhez persze helyszíni vizsgálat szükségeltetik.
A szalagparkettát nem lehet utólag korrigálgatni, betenni alá ezt-azt, az aljzat egyenetlenségeit javítandó, ez több problémát szülhet, mint amennyit kijavít.

English