img

Milyen vastag laminált padlót vegyek?

A laminált padló vastagsága: minél vastagabb, annál stabilabb, ami egy ilyen merev anyagnál fontos a kopogás és huppogás elkerülése miatt. Az átlag laminált parketta 7 és 8 mm vastag, de létezik 10-12-es is, jellemzően a svédpadló utánzatokban, valamint hat milliméteres is, amit hosszú távra gondolkodóknak nem ajánlok.
Hogyan tudok (mikor érdemes) laminált padlót vennem?
A vásárlás meneténél fontos, hogy KÉT LEHETŐSÉGÜNK van:

  • A megadott színekből kiválasztjuk, hogy pontosan melyik kell nekünk és semmilyen más, hasonló nem jó. Ebben az esetben árak magasabbak, mert nem az olcsó akciós laminált padlók közül tudunk választani, hanem csak rendelésre működik a rendelés. A képekhez oda van írva, hogy az adott laminált padló rendelésre ( 2-3 hét) vagy raktáron van.
  • Akciós laminált parkettát úgy választhatunk, hogy a megadott színekből megírják emailen vagy telefonon elmondják melyik tetszene és én megmondom mi van épp raktáron pont olyan vagy ahhoz hasonló. Így
    Sajnos nem tudom ezeket feltenni képen, mert a raktárkészlet adott és napról napra változik. Viszont egy kicsi kompromisszummal jó árakat foghatunk az akciós laminált padlók közül.

A kopásállóságról:

A laminált kopásállósága nem a felső fólia keménységét jelzi, azaz, hogy mondjuk, hogy egy tűsarkú cipő mennyire hagy benne nyomot, hanem hogy a lépések okozta súrlódások mennyire, hány év után koptatják el.
Az átlag laminált padló 31-es és 32-es kopásállóságú. Lehet sokszor akciós lamináltat kapni ezeknél rosszabb, 23-as értékkel, de azokat mi nem forgalmazzuk és nem ajánlom még otthoni használatra sem, maximum egy-két évre, azt is csak felmosás nélkül. Léteznek néhány helyen 33-as, extrém magas teherbírású laminált parketták is, ez csak középületkbe, nagy forgalmú irodákban érdemes betenni.
31-es: átlagos otthoni használat (nappali-hálószoba)
32-es: nagyobb otthoni felhasználás, irodákba-középületkeb.

Mi az a laminált?

Tudni érdemes: A laminált parketta elnevezés nem helyes, mert parketta csak az lehet, ami fából van. A laminált padló egy többé kevésbé műgyanta alapon egy műanyag fólia. Két fontos tulajdonságot kell ismerni a laminál padló kiválasztásakor: a kopásállóságot és  a vastagságot. A laminált padló árát mindkettő befolyásolja. A laminált parketta elnevezést csak azért alkalmazom több helyen, mert sajnos a köznyelvben így terjedt el.

English